HockeyNews
PLUS

Pennerborn om pressen hos giganten Färjestad: "Kan nog ta en motgång"

(9488) Johan Pennerborn-redigerad3
Bildbyrån

Publicerad: 13 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

Färjestad är en gigant i SHL. Med sina 116 miljoner kronor i eget kapital är klubben rikast.
Och med ett förlängt kontrakt för huvudtränaren Johan Pennerborn till 2022 hoppas värmlänningarna att han är den som kan göra laget segerrikast på isen.

SHL presenteras av ATG Sport

Det går bra för Färjestad på många sätt. Under nya VD:n Stefan Larsson har omställningen från Håkan Loob-eran i Karlstadsklubben gått så smärtfritt som möjligt.

Publiksnittet har stigit till en bra bit över 7 000 åskådare per match i Löfbergs arena. Förra säsongen visade även den sportsliga organisationen med general managern Peter Jakobsson och huvudcoachen Johan Pennerborn i spetsen att Färjestad är på väg tillbaka till den absoluta toppen i svensk hockey efter magplasket 2015 då laget missade SM-kvartsfinal för första gången på 25 år.

FBK vann SHL:s grundserie i våras. Det var första gången på tio år. Och semifinalplatsen var den första på fem år.

Johan Pennerborn kan se tillbaka på en stark säsong. Även om förlusten i den sjunde och avgörande SM-semin hemma mot Djurgården sved ett bra tag.

– Vi har naturligtvis några detaljer som vi kanske kommer att förändra, eller jag skulle mer säga jobba på. Sedan blir det inget radikalt, säger Pennerborn om den spelmässiga förändringsprocessen som har inletts.

Målvakten Markus Svensson ger Färjestad trygghet och lugn på isen. Foto: Bildbyrån.

– Vi, hur ska jag säga, vi blev ju tvingade till en ganska stor omsättning. Varje klubb förlänger inte alla kontrakt, och det gjorde inte vi heller, men samtidigt blev vi avrekryterade en handfull spelare och det var inte vilka som helst, om man säger. Där har vi ett jobb att göra.

NHL-flyktade Joakim Nygård och Oskar Steen liksom blivande KHL-duon Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand är tunga tapp. Listan är längre än så.

Men ersättaren är fina med Linus Arnesson, Jonathon Blum, Victor Ejdsell och Ville Leskinen för att nämna några.

– Jag tänker också att en säsong är lång. Om vi har tålamod och ger det lite tid ska vi se till att när vi börjar få en slutprodukt på den här årgången ska vi se till att vi är med på fullaste allvar, säger Pennerborn och försöker köpa sig lite tid.

Ärligt talat så flög ni inte igång förra hösten heller, bortsett från premiären?

– Nej, jag vet inte vad som infann sig där, om det var någon falsk trygghet. Samtidigt, det är en tajt liga och det kommer att vara en tajt liga.

LÄS MER: Så matchar Färjestad sina nya stjärnspelare: "Ingen dum kedja alls"

Färjestad är bara ett av lagen som har värvat etablerat och dyrt för att kunna vara med och nosa på SM-guldet.

– Jag sa det, och jag tror på en jättetajt liga, det är jag helt övertygad om. Det blir oerhört spännande för oss. Utmaningen att kombinera SHL- med CHL-spel och även jobba in de nya spelarna i strategin, säger Pennerborn.

– Vi behöver själva vara medvetna om att ge det lite tid också. När vi väl är klara, då jäklar, då ska det vara ett Färjestad som är med och utmanar.

Johan Pennerborn är lite försiktig och vill uppenbarligen inte sticka ut hakan alltför långt.

– Vi har inte satt ut något delmål. Resan är lång, men vi har ett mål om att vi ska vara med minst lika länge som i fjol.

Nyligen förlängdes hans kontrakt så att det gäller till 2022. Han har jobbat två år som huvudtränare och var assisterande coach 2016/2017.

LÄS MER: Färjestad förlänger med duon: "En otrolig glädje"

Pennerborn har nu tre år till framför sig i stora och stolta Färjestad som har vunnit nio SM-guld sedan 1981. Kontraktet till 2022 gör att han är en av de coacher i SHL som har varit och kommer att vara i sin klubb under en längre tid.

Men det där med arbetsro i SHL…

– Det var en som sa till mig arbetsro, men jag tror inte ens du ska tänka i de banorna som SHL-coach. Du behöver ha drivkraften och engagemanget där varje dag.

– Samtidigt är det väl ett signalvärde från föreningen. Personligen för mig, du vet ju hur pass stor förändring Färjestad har gjort, är det klart att det är jättestort för mig att de ville förlänga avtalet. Vad ska jag säga? Det är Färjestad vi pratar om.

Ett långtidskontrakt kan snabbt bli väldigt kort om resultaten inte blir som förväntat.

– Jag tänker ändå att Färjestad med sin stabilitet, så står man nog pall och kan ta en motgång, och så vet man att efter regn kommer sol och efter sol kommer regn. Man står ganska, eller man står väldigt stadigt som förening. Sedan är det en resultatinriktad bransch. Det är inget snack om den saken.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!